15 Δεκεμβρίου 2017

Διατροφή στα έλκη κατάκλισης

 

Τα έλκη από κατάκλιση δημιουργούνται από τοπικά ασκούμενη πίεση στο δέρμα και τους ιστούς. Η ασκούμενη πίεση εμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία αίματος  οσηγώντας στην πρόκλησης βλάβης στους ιστούς και συντελώντας στην ανάπτυξη ελκών. Συνηθλέστερα, τα έλκη από κατάκλιση εμφανίζονται σε περιοχές που από κάτω βρίσκεται κάποιο οστό. Απαραίτητη ενέργεια για την θεραπεία αποτελεί η απελευθέρωση της ασκούμενης πίεσης στην περιοχή, ενώ με την υιοθέτηση της κατάλληλης διατροφικής θεραπείας είναι δυνατόν να επιτευχθεί ταχύτερη επούλωση.

Στις ομάδες ασθενών με αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη ελκών κατάκλισης συμπεριλαμβάνονται:

  • Ηλικιωμένοι με μειωμένη κινητικότητα
  • Ασθενείς με μειωμένη κινητικότητα και διαταραχή θρέψης, βαριά αναιμία, χρόνιοι αναπνευστικοί, καρκινοπαθείς, διαβητικοί κ.λπ.
  • Ορθοπεδικοί ασθενείς με κατάγματα λεκάνης, σπονδυλικής στήλης και κάτω άκρων
  • Νευροχειρουργικοί ασθενείς σε ακινησία
  • Ασθενείς εντατικών μονάδων (ΜΕΘ)
  • Τετραπληγικοί, παραπληγικοί ασθενείς

Οι αναλυτικές οδηγίες σχετικές με την πρόληψη, τη διαχείριση και τη διατροφική υποστήριξη για τα έλκη κατάκλισης περιλαμβάνονται στο Οδηγό Αναφοράς (International Pressure Ulcer Guidelines) των European  και American Pressure Ulcer Advisory Panel (EPUAP and NPUAP).

Συνοπτικά οι σχετικές με τη διατροφική υποστήριξη πληροφορίες μεταφρασμένες στα ελληνικά από την GrESPEN  υπάρχουν εδώ.

διατροφή σε έλκη κατάκλισης (μεταφρασμένο)


Επικοινωνία με την ΕΕΙΔ

Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Διατροφής

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε ως εξής:

Κανάλια Επικοινωνίας:

Grespen.org on Facebook Grespen.org on Twitter
 
Όνομα  
Email  
Τηλέφωνο  
Θέμα  
Μήνυμα  

Λογότυπο της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής Διατροφής